1 miljon svenskar går inte till tandläkaren

Gratis tandvård för den som inte fyllt 23 år – det är det nya förslag gällande tandvård som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet har kommit fram till. Men är det tillräckligt? Det är dyrt att gå till tandläkaren – vilket i kombination med tandläkarskräck – kan gå väldigt illa.

1974 infördes en ny reform i Sverige – då barn och ungdomar (upp till 19 år) fick gratis tandvård, samt en allmän  25674-dentisttandförsäkring för alla vuxna. Det var en bra reform och den har säkerligen räddat många tänder, men regeringen och Vänsterpartiets nya förslag om att höja åldersgränsen för gratis tandvård från 19 år till 23 är välkommet. Detta är viktigt för att tandhälsan fortsätter att förbättras som den har gjort de senaste 40 åren. För trots att vi har en tandvård som är en av de bästa i Sverige är vi långt ifrån i mål. Det är omkring en miljon svenskar som varje år väljer bort att gå till tandläkaren på grund av ekonomiska problem. Och det är förståeligt, kostnaden för tandvård kan bli mycket hög – som exempel kostar en rotfyllning cirka 6000 kronor.

Tandläkarskräck ökar på grund av det ekomiska

Och att gå till tandläkaren innebär redan innan det ekonomiska för många en stor ångest och skräck. Det finns till och med de – som exempelvis Kjell från Gotland – som väljer att inte gå till tandläkaren på 10 år, vilketDepressionsjälvklart blir betydligt jobbigare och dyrare i längden. Någonting som kan underlätta mot tandläkarskräcken är att använda bra tandprodukter och ta väl hand om dina tänder. På exempelvis Dentway hittar du prisvärda produkter som är bra för dina tänder. Det gör också att du kan undvika svåra behandlingar, eftersom det finns en mindre risk för att du får hål om du borstar ordentligt samt använder tandråd och munskölj.  Har du stor ångest och tandläkarskräck? Det finns hjälp att få, bland annat genom KBT-behandling, vilket i sig innebär att man möter sina rädslor. Det kanske kostar ännu lite mer, men det är värt det i och med att du kommer över dina rädslor.

Tandklinik med månadskostnad

En idé som två tandläkarkliniker i Helsingfors, Finland har tagit fram är att man låter kunden betalar en  månadsavgift på 15 euro för tre års bastandvård. Kan det även vara någonting för Sverige? Kanske är det svårt att införa i efterhand, men någonting krävs. Alla ska våga – och ha råd – att gå till tandläkaren. Att få den tandvård som krävs är en mänsklig rättighet, och det bör vara vår statliga myndighet som ser till att det blir så.

Våra tips mot bättre tänder

  • Borsta tänderna 2-3 gånger per dag, hellre en gång för mycket än tvärtom
  • Använd munskölj som exempelvis Listerine, men se till att inte använäda för mycket.
  • Tandtråd håller tandtrollen borta, där kommer du åt även under tandköttet
  • Om du får ont i tanden och anar ett hål: gå direkt! Du slipper rotfyllning om du hinner laga tanden i tid.
  • Har du ångest över dina tänder? Prata med någon – det hjälper mot det värsta