Slutrökt på uteserveringar

Under år 2019 kom rökförbudet. Det förbjuder rökare och vejpare att röka på flera allmänna platser. Uteserveringar är en av alla de platser som berörs.

Rökning är något du blir beroende av och oavsett om du röker e-cigg eller vanlig cigarett kommer du att drabbas. Du kanske inte längre kommer att kunna röka lika mycket som du gjort innan och det kan ge dig abstinens och psykiska besvär. Men vad kan lindra?

Rökförbudet påverkar alla

Många som inte röker välkomnar antagligen rökförbudet. Om du inte röker kommer du att slippa andras rök och du kan sitta var du vill på uteserveringen utan att bli störd. Rökare får gå iväg för att kunna röka. Men du som icke rökare kanske någon gång vill gå ut och röka eller festa tillsammans med en eller flera rökare. Då är risken stor att sällskapet splittras då rökarna inte får vara på samma ställen under tiden de röker. Även restauranger riskerar att drabbas negativt då rökare ofta vill röka under tiden de äter, eller medan de dricker kaffe. Risken är stor att en kiosk väljs istället så att mat samt dryck kan intas på valfri plats.

Speciellt jobbigt för beroende

Om du har ett beroende av cigaretter eller vejp kommer du antagligen att tycka att rökförbudet blir extra jobbigt. Du kan få svårt att röka på raster eller under arbetstid. Det betyder att du kan få mycket besvär till en början. Några besvär som kan uppkomma är:

  • Koncentrationssvårigheter
  • Olika abstinensbesvär
  • Nästäppa
  • Humörförändringar

Men det finns ett par saker du kan göra istället för att minska besvären. Ett alternativ är till exempel att börja med olika preparat för rökavvänjning. På så sätt får du trots allt i dig nikotin. Du kan också börja tugga vanliga tuggummin istället. Det kan lindra ditt röksug för stunden. Ett annat, mindre hälsosamt alternativ är att börja snusa istället. På så sätt får du i dig mer nikotin än med rökavvänjningen och det kanske är ett första steg för dig som har ett mycket kraftigt beroende och som upplever för stora besvär med att sluta med cigaretterna tvärt. Det kan också lindra att tänka på att rökning får ske lite senare, på en annan plats.