Även framgångsrika kvinnor har ångest

Trots att hon är en av Sveriges vackraste kvinnor, har en lyckad skådespelarkarriär samt ett lyckat privat- och familjeliv – har Halena af Sandberg det inte så lätt som en kan tro. Hon lider nämligen av dödsångest.

Dödsångest – även kallat thanatofobi – är en känsla som är fokuserad på rädslan över att dö. Den visar sig 52566-two-generationsfrämst i en form av oro alternativt skräck, och enbart tanken på döden kan innebära sådana psykiska problem att en väljer att inte lämna sitt hem. Många med dödsångest väljer bort saker som bilåkning, att flyga och i riktigt svåra fall till och med sociala samvaro – eftersom de då inte känner sig trygga. För Helena hamnar dödsångest mycket om hennes barn. Hon är rädd att någon gång tvingas lämna – att inte längre kunna finnas där för barnen. Och det är en någorlunda mild version av dödsångest men likväl mycket jobbigt. I en artikel säger hon:

– Jag har dödsångest, det är väl ganska vanligt tror jag. Mest för att jag vill leva. Jag har fantastiska barn, jag vill vara kvar hos dem.

Men det går ju inte att oroa sig för döden – för den är ständigt närvara och omöjlig att undvika. Många är det som tycker det är jobbigt att de inte har någon kontroll över döden, och ångesten härstammar där egentligen från ett gediget kontrollbehov. Men det är viktigt att ta hjälp med sin ångest i tid, även om den inte helt drar ner än.

Om du känner igen att du har svårt med dödsångest bör du läsa vårt tidigare inlägg här: ”Kampen mot dödsångest”. Där skriver vi bland annat om Kristian Gidlund som tvingades stå öga mot öga med döden efter länge varit cancersjuk samt rekommenderar boken ”min mamma är död” där författaren skriver om den dödsångest han fick efter han förlorat sin mamma.