Planera en begravning i Göteborg

Har du drabbats av det smärtsamma att någon närstående till dig gått bort? Bor du i eller i närheten av Göteborg och är det där gravsättningen ska ske? I den här artikeln får du tips och råd som du kan dra nytta av i vad som kan vara ett av ditt livs svåraste perioder.

Om du behöver planera en begravning Göteborg kan du kontakta Göteborgs Begravningsbyrå. De kan hjälpa dig med allt det praktiska. Hur omfattande planeringen blir beror förstås först och främst på om den avlidne själv hade tecknat ned några önskemål. Ofta saknas dessa och då blir det upp till de anhöriga att planera en passande begravningsceremoni.

Val av musik, gravplats och mycket annat

Att planera en begravning inkluderar val av musik, inklusive om någon ska framföra musik live, vad som ska sägas på begravningen, vilka som ska bjudas in och om det blir någon minnesstund/kyrkfika efteråt. Förhoppningsvis kan du genom att ta stöd i vem den avlidne var komma fram till bra val för allt som ska planeras. Om det känns svårt kan begravningsbyrån hjälpa dig. Ytterligare en sak som du kan behöva ta ställning till är var jordfästelsen ska ske. I de flesta fall sker begravningen i den församling den döde tillhörde. Det går dock att göra ett aktivt val. Här följer några av de kyrkogårdar i Göteborg som anses som särskilt vackra av många.

Göteborgs vackraste kyrkogårdar

  • Kvibergs kyrkogård – Kyrkogården i Kviberg är inte bara Göteborgs (och Sveriges) största kyrkogård, många skulle säkert hålla med om att det är den vackraste. Kvibergs kyrkogård ligger bredvid Kortedalavägen och är en böljande kyrkogård med många fina lägen.
  • Östra kyrkogården – Östra kyrkogården i vid Redbergsplatsen är centralt belägen och den kyrkogård i Göteborg som mest påminner om New Orleans berömda kyrkogårdar. Här ligger en del berömdheter begravda, bland annat poeten Karin Boye och sångerskan och revyartisten Sonya Hedenbratt.
  • Stampens kyrkogård – Kyrkogården vid Stampen är förmodligen mest berömd för att en av dess entréer pryds av en skylt med texten ”Tänk på döden”. Många betraktar den som en oas mitt i Göteborgs centrum.