Speldjävulen

Videopoker-automatSpelberoende är ett problem som ökar stort i Sverige. Speldjävulen har slagit klorna i oss, men det finns många som arbetar för att motverka detta.

Problem med spelande är ungefär en lika gammal företeelse som spel om pengar över huvud taget – det finns dikter i 4000 år gamla indiska texter som beskriver spelberoende. Det är dock först de senaste åren som man uppmärksammat problemet på allvar.

Ett tecken på att en person har utvecklat spelberoende är att hen börjar ljuga om sitt spelande, eller försakar andra saker för att kunna spela mer. Det är också vanligt att spelberoende försöker ordna fram pengar på olika sätt för att kunna finansiera sitt spelande, t.ex. att de säljer sina egna eller familjemedlemmars saker. Idag är det enkelt att ordna fram pengar genom t.ex. SMS-lån, vilket gör att man kan komma att skuldsätta sig. Kan man sedan inte betala dessa skulder kan man råka riktigt illa ut ekonomiskt. Spelberoende har ofta självmordstankar, och barn till spelberoende föräldrar råkar oftare illa ut.

Många som hamnar i ett spelberoende har hamnat där via casinon på nätet. Tidigare var det Stryktipset som var den vanligaste vägen in i beroendet. Idag är det framför allt spelautomater på nätet. Spelautomater har alltid stått för en stor andel av spelberoendet, och idag är de tillgängliga dygnet runt, nästan var som helst i världen. Det går snabbt att spela på automaterna, och det går snabbt att få besked om huruvida man vunnit eller inte. Sådana detaljer har stor betydelse för hur lätt det är att utveckla ett beroende.

Visste du detta om spelberoende?

  • Ungefär två procent av Sveriges befolkning har problem med sitt spelande. Problemen är störst bland män i åldern 16 till 24 år, skriver Tt-Ela, men även många andra grupper drabbas.
  • Spelberoendet ökar under ledigheter, som jul och nyår. Anledningen till detta är troligen dels att många under ledigheten har tid över, men också att många gör av med mer pengar än de egentligen har råd med under framför allt jul. Sedan försöker de spela tillbaka sitt underskott, säger Anders Algstrand på Spelberoendes riksförbund till dt.se.
  • Spelberoendet ökar också i grupper där det tidigare varit lågt, som bland medelålders kvinnor. En som upplevt detta är Erika från Helsingborg, som gick så långt att hon försökte ta sitt liv. Erikas historia finns att läsa här.
  • Tidigare fanns ett behandlingshem som arbetade med spelberoende i Kolmården norr om Norrköping. Idag driver man istället en mottagning inne i Norrköping, och en i centrala Stockholm.

Att söka hjälp

Att inse att man själv har en beroendeproblematik är en lång process. Spelberoendes riksförbund arbetar för att synliggöra spelberoendet, och ger också hjälp till beroende och anhöriga. Tyvärr är det få spelberoende som kontaktar föreningen. Det vanligaste är istället att deras anhöriga av hör av sig till riksförbundet. Än så länge är männen i klar majoritet bland de spelberoende som kontaktar avdelningen i Borlänge, men kvinnorna är i majoritet bland de anhöriga som besöker förbundet.

Spelberoendes riksförbund har lokalavdelningar i de tre storstäderna samt i Halmstad, Borlänge, Umeå och Luleå. Det finns också kamratföreningar för spelberoende på flera orter.