Ät rätt för att må bra

För att kunna må bra, både fysiskt och psykiskt, behöver vi vara medvetna om vad vi stoppar i oss och vad vi behöver. Hur man äter påverkar energi, tankeverksamhet, hur magen fungerar och mycket annat. Här nedan tar vi upp vad man behöver få i sig för att må bra.

De allra flesta vet nog att man i slutänden inte mår bra av att bara leva på godis, pizza och hamburgare. Men varför då? Vad är det som finns i denna mat som inte är bra, och vad är det som inte finns som vi behöver få i oss?

Vitaminer och mineraler

tillskottFörutom de tre olika näringsämnena kolhydrater, fetter och proteiner behöver man också få i sig vitaminer och mineraler. Man behöver mycket små mängder av vitaminer, men det är livsnödvändigt att man får i sig dem, eftersom att kroppen inte själv kan tillverka vissa av dem. Om man får brist på vitaminer kan man drabbas av olika bristsjukdomar. En bristsjukdom som kan vara värd att ha i bakhuvudet är D-vitaminbrist , vilket kan bero på att man har fått för lite solljus. Om du behöver, så Köp D vitamin tillskott, som finns på många olika ställen.

D-vitamin bilda i huden när vi exponeras för solljus och är viktig för många olika saker i kroppen, som till exempel när nytt ben ska bildas eller när skelettet ska växa till hos barn. Brist på D-vitamin kan leda till urkalkning av skelettet.

Tallriksmodellen

Tallrik vitamin DDe flesta har nog hört talas om
tallriksmodellen som en bild på vad vi behöver få i oss varje dag, förutom vitaminer och mineraler. Tallriksmodellen kan varieras beroende på hur aktiv man är och hur mycket man rör på sig i sin vardag. Men gemensamt för de olika modellerna är att tre olika delar finns med:

  • Grönsaker och rotfrukter
  • Kolhydrater
  • Protein

Den första delen av tallriksmodellen är grönsaker och rotfrukter. Här hittar man saker såsom morötter, sallad, tomater eller andra grönsaker. Denna del utgör en ganska stor del av tallriken, och om man har en relativt inaktiv livsstil behöver man, för att man ska må bra, äta hälften av sin måltid i form av grönsaker eller rotfrukter.

Nästa del består av kolhydrater, såsom potatis, pasta, bröd eller liknande. För att må bra är det bra att tänka på att så mycket som möjligt av detta även ska innehålla gott om kostfibrer. Dessa
kostfibrer finns bland annat i fullkornsprodukter och i olika grönsaker. Kostfibrer är kolhydrater som är så långa i sin struktur att de inte kommer att kunna brytas ner till energi i mag-tarm-systemet. De gör att man känner sig mätt längre och de är också jätteviktiga för att magen ska fungera normalt. De är också viktiga för att hålla nere kolesterolnivåerna i blodet, och därigenom undvika att utveckla ateroskleros.

Den sista delen av tallriksmodellen består av proteiner. Proteiner är till exempel kött, fisk, ägg, fågel, bönor, linser eller ärtor. Denna del är tallrikens minsta del, men om man tränar mycket styrketräning och vill bygga stora muskler kan man behöva öka denna del. Att följa tallriksmodellen är ett bra sätt att veta att man varje dag får i sig det man behöver.