Bär rätt mask på sjukhuset

Det är många som jobbar på ett sjukhus och tillsammans utgör alla en ovärderlig kedja som får allt att fungera. De kanske mest synliga anställda är sjukvårdspersonalen men här arbetar även köks- och serveringspersonal, lokalvårdare och labbtekniker, för att inte tala om hantverkare och hela administrationsavdelningen.

På sjukhuset finns också ett stort antal patienter och besökare och det gör det extra viktigt för alla att vidta åtgärder för att skydda mot smitta – både från att smittas själv och att smitta andra. Till det enklaste men också viktigaste hör bra munskydd och det gäller för precis alla som vistas i sjukhusets lokaler – oavsett om du kommer i kontakt med patienter eller ej.

Vilket är det bästa munskyddet?

Vilken typ av munskydd du ska välja beror på dina arbetsuppgifter och var exakt du befinner dig. När det kommer till den här sortens skyddsutrustning finns det flera olika kategorier. Några av de vanligaste är:

  • Typ II – den klassiska ”kirurgmasken”. Skyddar andra från din smitta men inte tvärtom.
  • FFP2 – filtrerar bort små partiklar och virus även för bäraren
  • Halvmask – en kraftig mask med filter som skyddar mot kemikalier och skadliga partiklar

Typ II har sedan länge burits av människor i bland annat Kina och Japan och är ibland missförstådd av västvärlden eftersom många trott att den är till för att skydda bäraren, när det i själva verket är tvärtom. För att den ska ge skydd åt dem som bär masken krävs det att precis alla i lokalen har en på sig och använder den på rätt sätt, vilket inkluderar på- och avtagandet. Den är tunn och lätt och därför passar den bra som en lösning för besökare och kontorspersonal som sitter på ett visst avstånd från varandra.

Den andra sortens mask, FFP2 eller ”Filtering Facepiece 2” som förkortningen står för, ger ett bra skydd åt båda hållen och kan även filtrera bort damm till en viss del. Den passar för lokalvårdare och personer som kommer i närmare kontakt med patienter, helst i kombination med föreskriven skyddsutrustning från Arbetsmiljöverket som uppdaterar informationen med ökad kunskap.

Halvmasken liknar lite en gasmask och är betydligt kraftigare. Den har filter som kan bytas ut och ger skydd mot giftiga ämnen och luftburna, skadliga partiklar. En sådan här mask är främst till för bygg- och industriarbetare och på ett sjukhus är den bäst för hantverkare eller laboratoriepersonal.