Goda nyheter för de med tandläkarskräck

Många lider av skräck för att besöka tandläkaren. Är du en av dem? Om så är fallet så kan det komma att bli goda nyheter för dig i framtiden. Det är nämligen så att forskare nu kan ha hittat ett sätt för tänder att självläka, vilket gör att du skulle kunna slippa läskiga borrningar och obehagliga besök hos tandläkaren.

I en tidigare artikel har vi skrivit om att ca 1 miljon svenskar inte går till tandläkaren. Det är en stor siffra och dels beror det nog på ekonomi. Det är väldigt dyrt att gå till tandläkaren, oavsett om du har försäkring eller inte. Men det skulle också kunna bero på att många lider av tandläkarskräck. Det är ett fenomen som är välkänt, men det är nästan så att man tar för givet att man tycker att det är obehagligt att gå till tandläkaren av olika anledningar. Det blir som en ond cirkel, tandläkarskräcken ökar för att det är dyrt, och att det är dyrt görs inte bättre av att många är rädda för att besöka tandläkaren. Det är däremot färre som öppet pratar om tandläkarskräcken och hur det kan drabba folks munhälsa.

Självläkande tänder kan bli verklighet

I en artikel från Expressen kan man läsa om självläkande tänder, något som forskare håller på att undersöker om det skulle kunna bli verklighet. Det är forskare på London King’s College som har använt sig utav en medicin för Alzheimers i sin forskning för att uppnå detta. Och denna medicin har förmåga att aktivera stamceller som kan hjälpa tänder att reparera sig själva. Detta är ett toppen besked om det skulle bli verklighet, eftersom man du skulle kunna slippa endel av tandläkarbesöken i framtiden. Men, att borra hos tandläkaren kommer inte gå att undgå helt. Får du hål i tänderna så måste det skadade på tanden borras bort.

Har hittills testats på möss

Det man har gjort är att testa forskarnas upptäckt på möss, där man har fyllt djurens skadade tänder med nedbrytbar svamp som dränkts i medicinen som aktiverar stamceller. Efter några veckor hade då svampen försvunnit och dentin fanns kvar, ett ämne som finns under tandens emalj.

Om detta fungerar på människor återstår att se!