Kampen mot dödsångest

Alla människor ar ett slutdatum, det går inte att undvika. Och det är någonting obehagligt med den 2046971-white-coffin-in-a-grey-hearsetanken, det är en rädsla och en sorg. Kanske är det också därför som vi så sällan pratar om döden? Och det faktum att den inte går att undvika. Dödsångest är någonting som många har, i olika svårighetsgrad beroende på eget välmående och situation. Dödsångest kan även kallas för thanatofobi och innebär helt enkelt en varaktig rädsla för att dö. Det visar sig oftast som en känsla av skräck, oro eller uppgivenhet.

En av de som levde med dödsångest, någonting han drabbades av efter att hans mamma gått bort i cancer, var Claes Britton. Brittons dödsångest resulterade tillslut i en bok, det var så han valde att hantera sin ångest och boken släpptes nyligen med namnet ”Min mamma är död”.

En annan som tvingades möta döden och den ångest som kom med var Kristian Gidlund, känd från bland annat rockbandet Sugarplum Fairy. Kristian drabbades av cancer år 2011 och startade i samband med det bloggen I kroppen min, där han berättade om sin kamp mot sjukdomen. Efter två år av kamp mot sjukdomen stod det klart att Kristian inte skulle överleva och hans blog gjordes i samband med det om till en bok ”I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början”. Sommaren 2013 var Kristian sommarvärd i Sommar i P1 och berättade om sin resa, och den ångest han levde med bland annat över att aldrig få chansen att bli pappa. Om hur hemskt det var att förbereda allting inför döden, att skriva sitt testamente och behöva ta farväl av sin mamma. September 2013, fyra dagar före sin 30-årsdag somnade Kristian in och hela Sverige sörjde hans död.

Ta hjälp för att bota din dödsångest

Oavsett om det är berättigat med dödsångest (om man faktiskt ligger för döden) eller om du lever med en oro för vad som inte går att undvika, är det någonting en bör hantera och ta tag i. Det finns bra hjälp att få och det går att bli av med sin ångest.