Tips för bättre sömn

Att sova bra är för många en lyx. Men det finns mycket som den enskilda människan kan testa innan man bokar in ett läkarbesök. Genom att ha en bra säng och ett sovschema skapas förutsättningar för en god natts sömn.

En vardag bestående av stress, ångest eller hård press gör att kroppen behöver återhämta sig. Den bästa återhämtningen är sömn, men för många är sömnen problematiskt. Det finns många knep för att få en god natts sömn varje natt.

En bra säng

För att kunna sova gott finns det mycket som kan göras. Genom att ha en säng som passar personens kropp och preferenser finns goda möjligheter att kunna sova gott. Har man svårt att veta hur man vill att ens säng ska vara kan man kontakta en sängspecialist som t.ex. Carpe Diem , då de kan hjälpa till att vägleda vilsna konsumenter. Genom att ha en skön säng ökar förutsättningarna till god sömn.

Sovschema

Även om många människor inte vill erkänna det så har kroppen sina behov och tycker om vanor. De flesta sömnläkare och sömnspecialister enas i att rutiner och ett sömnschema är en god idé för att sova gott. Faktum är att kroppen är uppbyggd för att sova på rutin och när det är mörkt. Det innebär att det är en dålig idé att gå till säng olika tider och gå upp olika tider. Genom att ge kroppen bestämda tider för att sova, så kommer kroppen ställa in sig på att sova.

Förbered kroppen på natt

Urmänniskan sov när solen var nere och var vaken när solen var uppe. I dagens samhälle med lampor och olika skärmar, så finns goda möjligheter att göra dagliga uppgifter mitt i natten. Allt ljus och alla skärmar är därför för många ett hot för en god natts sömn, då skärmarna håller människan vaken. Innan det är dags att sova är det därför en god idé att förbereda kroppen på att varva ner genom att dämpa belysningen, avstå från skärmar och göra saker som lugnar kroppen.