Svett som skapar ångest – vad hjälper?

Det finns många i Sverige som lider av överdrivna svettningar. Ett problem som ofta kan upplevas som pinsamt eller handikappande av den som är drabbad. Här är några tips på vilka vägar till vård som finns, och hur du kan finna stöd på vägen.

Alla svettas – och tur är väl det. Svetten är kroppens försvar mot överhettning. Den kyler ned oss och hjälper oss orka med fysiska ansträngningar. Men det finns exempel på när svetten blir överdriven – till och med handikappande. Denna typ av svettningar kallar hyperhidros och kan antigen vara genetiskt nedärvd eller bero på sekundära faktorer. Den som lider av hyperhidros kan söka hjälp hos Svettmottagningen, där de specialiserat sig att behandla problem med oönskade och överdrivna svettningar.

Hyperhidros – symptom och behandlingar

Hur ska du veta om din svettning är överdriven? Det är inte alltid lätt – men om du till exempel har problem med att ta folk i hand, om papper hela tiden fastnar på dina händer eller om du får hudskador eller infektioner till följd av din svett. Mer information om detta finns på Vårdguidens hemsida.

Problemen med hyperhidros sträcker sig besvären genom hela livet, även om områdena som är svettas mest kan skifta med tiden. Med det sagt finns det flera saker som kan hjälpa dig lindra besvären. Den mest effektiva behandlingen är injektioner med botulinumtoxin, som kraftigt minskar svettningarna. Men det finns även vissa läkemedel som kan hjälpa. Ett bra sätt att tackla problemet är att ha en god hygien – eftersom ny svett inte luktar kan du enkelt undvika att störa omgivningen med dina svettningar genom att tvätta dig regelbundet.

Om du tänker söka vård utomlands är det viktigt att du först kollar upp vilka regler som gäller, eftersom vissa har haft svårt att få ut pengar på sin sjukförsäkring för behandlingar mot hyperhidros. Ofta kan problemen med oönskad svett vara förbundna med skamkänslor, vilket kan hindra vissa från att söka hjälp. Det kan vara bra att läsa om andras kamp mot besvären, för att själv samla mod. I videon nedan kan du se Elins dela med sig av sina erfarenheter: