Cigaretten – frestaren

I medierna läser du om hur oattraktiv du är. Hur tidigt du kommer dö; vilken social klass du tillhör. Vissa kallar det white trash. Det sociala stigmat, cigarettrökning, tar över nästan allt. Inför kollegor, släkt och vissa oinvigda vänner ljuger du. Men alla vet ändå. Cigarettlukten som så lömskt omsluter dig känner du själv inte av, medan andra kan känna den där ciggen du rökte för en timme sen – hur lätt som helst. Cigaretten är förrädisk, där för att avslöja dig, och har en enormt stark kapacitet att få dig att komma tillbaka.

Denna gamla ovana tröstar dig, uppmuntrar dig, hjälper dig att vänta, tänka och fundera. Den ger dig social stimulans och sammansvurna vänner i rökrutan. Vi mot dem. Det finns så många anledningar för dig att inte sluta röka, känner du ibland. Plåstren ersätter om möjligt din fysiska abstinens, men den saknad och sorg du upplever av att inte längre röka, tillsammans med dina rökvänner på festen gör att du känner dig utanför. Och så börjar du igen. Goda alternativ kan vara startpaket för e cigg, så kan du vejpa istället.

Din umgängeskrets har varierande tongångar när det kommer till rökningen. Ni pratar ibland om att sluta röka, men ni snackar också skit om de där präktiga hälsoivrarna. Så tråkiga. Faktum är att deras iver bara ger bränsle till er eld. Det blir en form av ställningstagande att fortsätta. Och att ha döden som argument biter inte. Det är för långt bort och abstrakt. Visst, om man var tvungen att sluta, så… 

Vad hjälper rent statistiskt?

Forskning visar faktiskt, att de som ska plastikoperera sig i högre grad slutar röka än andra. Det beror på rekommendationen om att hålla sig borta från tobak i två veckor före och efter operationen. Att inte sabba resultatet av en skönhetsoperation verkar logisk, mer konkret. Att vänta barn är också en tvungen motivator, där inte ens nikotinplåster är tillåtna.

De flesta som börjar vejpa e-cigg gör det för att slopa cigaretterna, vilket också visar synliga resultat i statistiken. Det är ett säkrare kort än cigaretter, och du kan enkelt välja nikotinnivån och trappa ner. På så sätt kan du fortfarande sålla dig till skaran i rökrutan, utan att känna dig som ett onödigt inslag utan något i handen. E-ciggaretten är utformad på ett sätt som ska hjälpa rökare till en naturlig övergång till att vejpa istället.

Gå ihop med dina vänner

Istället för att ljuga på arbetsplatsen om dina ”icke-existerande” rökvanor, gå ut i ljuset. Var ärlig. Och be dina vänner i ett förtroligt samtal att hjälpa dig med ovanan. Ensam är inte stark mot cigaretten. Sätt det i ett psykologiskt sammanhang; ingen skulle klara av att motiveras helt själv. I alla fall inte särskilt enkelt. Det är tillsammans med dina vänner du kan hitta rätt motivation. Dina rökkompisar kanske tillsammans med dig kan utforska bra alternativ; eller hitta andra saker att samlas kring. Det är så vidundret besegras: ställ den i ljuset, se den i ögonen.